Zelengora

Print Friendly, PDF & Email

Zelengora, ljepotica nad ljepoticama, planina sa nepreglednim šumskim kompleksom i pašnjacima, stjenovitim vrhovima, veoma bogatom florom i faunom i sa devet prelijepih jezera, s pravom nosi epitet najljepše planine u BiH. Zelengora se nalazi u sklopu Nacionalnog parka “Sutjeska” i obuhvata površinu od oko 150-160 km2. Njena jezera je čine prelijepom destinacijom za ljubitelje prirode i planinarenja:

Crno jezero

je smješteno na oko 1450 m/nv. Zbog duplog dotoka svježe vode puno je potočne pastrmke. Najveća dubina mu je oko 4 m. Povoljno je za „fly fishing“, jer je ljeti obraslo trskom.

crno jezero na zelengori
BijeloJezero-zelengora

Bijelo jezero

je smješteno oko 500 m južnije od Crnog jezera. Zovu ga i Zeleno jezero zbog njegove boje. Kružnog je oblika dubine oko 3 m i nalazi se na oko 1500 m/nv. U njemu nema ribe.

Gornje Bare

udaljeno je od jezera Donje Bare oko 1.5 km sjeverozapadno na 1515 m/nv. Najveća dubina mu je oko 3 m.

Donje Bare

se nalaze na 1475 m/nv, dubine oko 4 m. Udaljeno je 20-ak km od Tjentišta i makadamskim putem se može doći do njega. Poribljava se kalifornijskom pastrmkom.

Kotlaničko jezero

je smješteno na 1528 m/nv u prelijepom okruženju i jedno je od najljepših prirodnih jezera na Zelengori. Jako je bogato ribom, jezerskom zlatovčicom, a u njemu živi i endemični vodozemac triton. Maksimalna dubina jezera je oko 10 m. Do njega se od Čemerna stiže makadamskim putem dužine 21 km.

Kotlaničko jezero-Zelengora

Borilovačko jezero

je jedino vještačko jezero na Zelengori koje se svake godine poribljava kalifornijskom pastrmkom. Nalazi se na oko 1450 m/nv i udaljeno je 24 km od planinskog prevoja Čemerno.

Kladopoljsko jezero

naziva se još i Martinovo vrelo po vrelu koje se nalazi oko 500 m od jezera. Nalazi se na 1380 m/nv i ima dubinu oko 9 m. Bogato je potočnom pastrmkom i idealno je za „fly fishing” jer je u ljetnjem periodu priobalni plićak obrastao lokvanjima. Prilaz je od Kalinovika, iz sela Obalj, koje se nalazi na putu prema Ulogu.

Kladopoljsko jezero-Zelngora
stirinsko jezero

Štirinsko jezero

je najveće od svih jezera na Zelengori ima dubinu oko 4,5 m. Nalazi se na 1672 m/nv i udaljeno je od Kotlaničkog jezera oko sat hoda. U njemu obitava jezerska zlatovčica. U blizini jezera nalazi se 80 stećaka (srednjovjekovni nadgrobni spomenici).

Orlovačko jezero

udaljeno je od Borilovačkog jezera oko 1km i smješteno je 1483 m/nv. Dubina jezera je oko 4,5 m. U jezeru egzistiraju potočna pastrmka, jezerska zlatovčica i ubačena kalifornijska pastrmka.

Svim jezerima na Zelengori gazduje Nacionalni park „Sutjeska“, osim Kladopoljskog jezera koje je u nadležnosti Sportskog ribolovačkog društva Ulog iz Uloga.