Zelengora

Zelengora, ljepotica nad ljepoticama, planina sa nepreglednim šumskim kompleksom i pašnjacima, stjenovitim vrhovima, veoma bogatom florom i faunom i sa devet prelijepih jezera, s pravom nosi epitet najljepše planine u BiH. Zelengora se nalazi u sklopu Nacionalnog parka “Sutjeska” i obuhvata površinu od oko 150-160 km2. Njena jezera je čine prelijepom destinacijom za ljubitelje prirode i planinarenja:

Crno jezero

je smješteno na oko 1450 m/nv. Zbog duplog dotoka svježe vode puno je potočne pastrmke. Najveća dubina mu je oko 4 m. Povoljno je za „fly fishing“, jer je ljeti obraslo trskom.

crno jezero na zelengori

Bijelo jezero

je smješteno oko 500 m južnije od Crnog jezera. Zovu ga i Zeleno jezero zbog njegove boje. Kružnog je oblika dubine oko 3 m i nalazi se na oko 1500 m/nv. U njemu nema ribe.

Gornje Bare

udaljeno je od jezera Donje Bare oko 1.5 km sjeverozapadno na 1515 m/nv. Najveća dubina mu je oko 3 m.

Donje Bare

se nalaze na 1475 m/nv, dubine oko 4 m. Udaljeno je 20-ak km od Tjentišta i makadamskim putem se može doći do njega. Poribljava se kalifornijskom pastrmkom.

Kotlaničko jezero

je smješteno na 1528 m/nv u prelijepom okruženju i jedno je od najljepših prirodnih jezera na Zelengori. Jako je bogato ribom, jezerskom zlatovčicom, a u njemu živi i endemični vodozemac triton. Maksimalna dubina jezera je oko 10 m. Do njega se od Čemerna stiže makadamskim putem dužine 21 km.

Borilovačko jezero

je jedino vještačko jezero na Zelengori koje se svake godine poribljava kalifornijskom pastrmkom. Nalazi se na oko 1450 m/nv i udaljeno je 24 km od planinskog prevoja Čemerno.

Kladopoljsko jezero

naziva se još i Martinovo vrelo po vrelu koje se nalazi oko 500 m od jezera. Nalazi se na 1380 m/nv i ima dubinu oko 9 m. Bogato je potočnom pastrmkom i idealno je za „fly fishing” jer je u ljetnjem periodu priobalni plićak obrastao lokvanjima. Prilaz je od Kalinovika, iz sela Obalj, koje se nalazi na putu prema Ulogu.

stirinsko jezero

Štirinsko jezero

je najveće od svih jezera na Zelengori ima dubinu oko 4,5 m. Nalazi se na 1672 m/nv i udaljeno je od Kotlaničkog jezera oko sat hoda. U njemu obitava jezerska zlatovčica. U blizini jezera nalazi se 80 stećaka (srednjovjekovni nadgrobni spomenici).

Orlovačko jezero

udaljeno je od Borilovačkog jezera oko 1km i smješteno je 1483 m/nv. Dubina jezera je oko 4,5 m. U jezeru egzistiraju potočna pastrmka, jezerska zlatovčica i ubačena kalifornijska pastrmka.

Svim jezerima na Zelengori gazduje Nacionalni park „Sutjeska“, osim Kladopoljskog jezera koje je u nadležnosti Sportskog ribolovačkog društva Ulog iz Uloga.