Trnovačko jezero

Print Friendly, PDF & Email

Trnovačko jezero će vas osvojiti kako svojim zavodljivim oblikom tako i svojom modrozelenom bojom. Dovoljno je da vidite njegov oblik u vidu SRCA i biće to ljubav na prvi pogled.

trnovacko jezero

Kažu da je ovo destinacija kojoj rijetko ko može odoljeti. Nalazi se na krajnjem sjeverozapadu Crne Gore okruženo planinama Maglić, Volujak, Vlasulja, Bioč i Trnovački Durmitor, koje se ogledaju u modrozelenim vodama ovog jezera.

Jezero je teško dostupno i do njega se može doći iz pravca Plužina (CG) ili iz pravca Foče (BIH). Obe varijante podrazumjevaju po nekoliko sati pješačenja.

To je glavni razlog zbog čega je ovo omiljena destinacija mnogih planinara, ali i ribolovaca. Oni tvrde da je jezero prepuno ribe i pogodno za „fly fishing“.

Jezero se nalazi na 1517 m/nv, sa oko 600 metara u prečniku i sa varirajućom dubinom.

trnovačko jezero

Oblik jezera i impresivan ambijent u kome se nalazi čini ga možda i najljepšim jezerom u ovom regionu, a posebno očarava njegova modrozelena boja zbog koje izgleda kao smaragd. Smaragd koji je brižljivo sakriven obroncima okolnih planina. 

U blizini jezera je i prašuma Perućica, jedna od poslednjih sačuvanih prašuma u Evropi. Za mnoge planinare ovo jezero je tačka nastavka osvajanja novih ciljeva, između ostalog planine Maglić (2386).