Prašuma Perućica

Print Friendly, PDF & Email

Rijetko koja zemlja može da se pohvali da posjeduje ekološko blago, a upravo takvo jedno blago nalazi se u BIH koje s pravom nazivaju „pluća Evrope“. U sklopu Nacionalnog parka „Sutjeska“ sakriven je najveći i najočuvaniji prašumski rezervat u Evropi – prašuma Perućica. Riječ je o destinaciji koja je san svakog velikog ljubitelja prirode.

prašuma perućica

Prašuma je okružena najvišim planinskim vrhovima BiH: Maglićem (2386 m), Volujakom (1978 m) i Snježnicom (1804 m), dok je od planine Zelengore dijeli kanjon Sutjeske. Zauzima površinu od 1291 ha, a kroz njeno središte protiče istoimena riječica, čiji se impresivan vodopad Skakavac obrušava niz liticu visoku 75 m.

Vrlo nepristupačan teren glavni je razlog što je veoma mali broj ljudi imao priliku da vidi sva čuda kojim je priroda u izobilju darovala ovo područje. Šuma je gusto isprepletena, a na pojedinim mjestima gotovo i neprohodna. Veliki broj biljnih i životinjskih vrsta od kojih je dosta njih endemičnih i rijetkih, neprocjenjivo su blago za botaničare i zoologe. O bogatstvu prašume svjedoči i to da je registrovano preko 170 vrsta drveća i grmlja i preko 1000 vrsta zeljastog bilja. Ovdje se mogu naći izuzetni primjerci jele, bukve i smrče, a pojedina stabla dosežu visinu preko 50 m i prečnika 1,5 m. Dosadašnji rekorder, stablo visoko 62 m nedavno je palo.

Zbog izuzetne ljepote i bogatstva 1952. godine prašuma Perućica je proglašena strogo zaštićenim rezervatom koji se isključivo koristi za nauku i obrazovanje. Ovo prirodno bogatsvo predstavlja mali ostatak iskonske prirode koji zaslužuje da u potpunosti bude zaštićena za sadašnje i buduće generacije.
U prašumu se smije ući samo uz pratnju licenciranog turističkog vodiča, a ako zaista želite da na pravi način vidite i doživite prirodne ljepote ove jedine i netaknute prašume Evrope izaberite Highlander Tim.