Pješčane piramide

Print Friendly, PDF & Email

Pješčane piramide (dine) su jedinstveni prirodni fenomen i specijalni prirodni rezervat u Republici Srpskoj. Nalaze se 9 km od Foče uz stari put ka Sarajevu u selu Daničići na lokaciji Šljivovice

pješčane piramide

Pješčane piramide su izgrađene od pjeskovite gline sa kojih je postepeno odnošen sitni materijal, a ostali su pojedini vrhovi od čvršćih stijena koji su dobili ove retke oblike. Ovaj jedinstveni prirodni fenomen nastajao je erozijom tla, dugim nizom godina kao posledica agresivne sprege mrazeva, ljetnjih vrućina, kiše i jakih vjetrova.

Izvajane figure zanimljivih oblika slične su onima u Bašti bogova u Koloradu, Dolomitima u Italiji i Đavoljoj varoši u Srbiji. Proces erozije traje i danas, tako da one ne nestaju, nego naprotiv rastu. Postoji teza da su ove piramide stare preko 200 godina.

O njihovoj čuvenosti govori i podatak da su se na ovom lokalitetu nekada snimali dijelovi filmova „Kapetan Leši” i „Vinetu”. Posljednjih godina sve je veće interesovanje turista za ovaj prirodni fenomen, a Highlander Tim je spreman da vam otkrije čari ove prirodne ljepote.