Kanjon Nevidio

Print Friendly, PDF & Email

Nevidio Canyon

Za njega kažu “Stvarno je nestvarno” i to su riječi koje na najbolji mogući način opisuje ljepotu i surovost kanjona Komarnice, koga popularno zovu kanjon Nevidio.

Nalazi se u centralnom dijelu Crne Gore i dio je rijeke Komarnice, koja izvire u podnožju južnog dijela Durmitora, tačnije u Dobrom Dolu. Ponirući prolazi između Boljskih greda (2091m/nv) i Lojanika (2091m/nv) da bi se ponovo pojavila u pitomoj riječnoj dolini kao stalna rijeka. Na samom kraju doline počinje kanjon Nevidio ili „Neviđbog“ kako ga nazivaju stanovnici ovoga kraja. Sa pravom nosi ovo ime jer se Komarnica odjednom gubi u čudno uklesani ulaz i postaje nevidljiva ljudskom oku.

 

nevidio kanjon

 

Zabačen i sakriven na nepristupačnom terenu kanjon je godinama izazivao pažnju i znatiželju, ali bilo je vrlo malo organizovanih pokušaja da se upozna i istraži. Prvi ozbiljniji pokušaji (1957g. i 1964 g.) bili su neuspješni pa su se tako godinama nizale čudne i fantastične priče o poslednjem neosvojenom kanjonu Evrope. Sve do avgusta 1965.godine. Tada su članovi P.S.D. Javorak iz Nikšića, iako sa oskudnom opremom, prošli kanjon i prvi predstavili svijetu dugo skrivenu, divlju i zapanjujuću ljepotu.

Nevidio je poslednji osvojeni kanjon u Evropi, a danas vrlo posjećeno turističko mjesto. Kanjon je dug oko 3 km i ima veliki broj vodopada, virova i prolaza koje je izdubila voda. Veći dio kanjona se nalazi u vječitoj sjenci, jer okomite stijene sprečavaju sunčeve zrake da dopru do dna. Na strmim i nepristupačnim stijenama vladaju surovi uslovi za vegetaciju tako da se za kanjon može reći da je dragulj surove prirode koji je ujedno raj i pakao. Na nekim mjestima se njegove litice sužavaju i do pola metra, a visina im doseže gotovo 400 m. Pojedini dijelovi kanjona prolaze se samo uz pomoć alpinističke opreme zato je osvajanje ove destinacije obavezno uz turističke vodiče.