Durmitor

Print Friendly, PDF & Email

durmitor

Durmitor je planinski masiv Crne Gore, a zbog svoje ljepote i netaknute prirode 1952. godine proglašen je za nacionalni park. Ime Durmitor potiče od keltskih riječi „dru mi tore“ koje znače "planina puna vode” što potvrđuje i 18 ledničkih jezera koja se nalaze na ovom planinskom masivu.

Predjeli Nacionalnog parka „Durmitor“ mnogi opisuju kao rijetko i autentično djelo prirode. Smješten na sjeverozapadu Crne Gore, park obuhvata osnovni masiv Durmitora sa kanjonom Tare, Drage i Sušice i gornji dio kanjonske doline Komarnice, zauzimajući površinu od 39.000 ha.

Durmitor-2

Reljef durmitorskog područja čini visoravan na 1500 m/nv, koju usjecaju duboke kanjonske doline i sa koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi. Čak njih 48 ima preko 2000 m/nv, a najviši vrh je Bobotov kuk sa 2523 m/nv. Na njegovom području nalaze se pravi rariteti prirode kakve su šume crnog bora visine i do 50 m, koje na lokalitetu Crna Poda odoljevaju vremenu punih 400 godina.

Od 18 jezera najveće i najatraktivnije je Crno jezero, okruženo veličanstvenim šumskim pejzažima iznad koga se gorostasno uzdiže vrh Međed. Jezero je udaljeno svega 2 km od planinskog gradića Žabljaka, koji je ujedno i poznati zimski turistički centar Crne Gore. Među najljepšim ukrasima parka su i bistre, silovite rijeke koje su ovom području podarile velelepne kanjonske doline. Posebno impresionira rijeka Tara, kako ljepotom i pokretom svojih voda, tako i dubinom i pejzažom kanjona, čineći ga jednim od najljepših u svijetu.

Durmitor Mountain

 

Zbog prirodnih ljepota, ambijentalnih i kulturnih vrijednosti Durmitora i rijeke Tare, 1980. godine u Parizu, Nacionalni park „Durmitor“ uvršten je u spisak Svjetske kulturne i prirodne baštine, dok je rijeka Tara i njena kanjonska dolina UNESCO-vim programom „Čovjek i biosfera” 1977. godine uvrštena u svjetske ekološke rezerve biosfere.

covjek i biosfera tara