Splavarenje (rafting)

Print Friendly, PDF & Email

Splavaranje je nevjerovatan osjećaj kada ste sjedinjeni sa rijekom, koja vas nosi, sve brže i brže i baca u svoje bukove... prekriva vas svojim hladnim talasima i pritom osvježava svaki put kad posegnete rukom da je pijete.

To je u najkraćem opis onog što vas čeka u kanjonu Tare. Ali i mnogo više! Jer splavarenje je zasigurno avantura o kojoj ćete uvijek pričati i kojoj ćete se kad god budete mogli vraćati.

rafting

Nekada je splavarenje postojalo samo na rijeci Drini, i to drvenim splavovima. Kroz kanjon Tare vršeno je samo triftanje balvana sve do 1970. godine. Danas splavarenje u kanjonu Tare predstavlja spoj nezaboravne avanture i aktivnog odmora koji je za svakog čovjeka nezaboravan doživljaj i spoznaja iskonske vrijednosti i ljepote prirode.

splavarenje

Po stepenu atraktivnosti za rafting, Tara je kategorisana od III-IV stepena (po međunarodnoj skali kategorizacije rijeke). Time je svrstana u sami vrh najatraktivnijih svjetskih rijeka uz rijeke Kolorado i Zambezi.

Trajanje raftinga zavisi od visine vode, vremenskih uslova i od posade u čamcu. U maju, kada je nivo vode najviši, spust traje oko 45 minuta, a u avgustu i septembru od 3 do 4 sata. Rafting se izvodi gumenim čamcima specijalno pravljenim za divlje vode. Čamci su kapaciteta 8-10 osoba.

Turisti koji dođu na rafting dobijaju rafting opremu: neoprensko odijelo i čizme, pojas za spasavanje, kacigu i veslo, a u slučaju kiše dobijaju i kabanice. Važnu ulogu u raftingu ima skiper, osoba koja upravlja čamcem i koja je ujedno i vodič tokom spusta. Highlander skiperi su prošli stručnu obuku i imaju licencu Međunarodne Rafting Federacije (IRF).

Prije starta skiper drži kratak brif o raftingu i vrlo je važno da se svi putnici u čamcu pridržavaju saveta i zahteva skipera. 

splavarenje

U toku raftinga turisti mogu nositi foto aparate i kamere koji se čuvaju u specijalnim hermetički zatvorenim kesama ili buradima. Na najatraktivnijim mjestima prave se pauze za fotografisanje i osvježenje. Rafting na divljim vodama predstavlja uzbudljivu promjenu svakodnevnice. To je spoj avanture, sporta i aktivnog odmora i takav izazov svakako ne smijete propustiti.