Planinarenje

Print Friendly, PDF & Email

Iako planinarenje u zavisnosti od rute može da bude manje ili više fizički zahtjevno, ovaj vid aktivnog odmora i uživanja na svježem planinskom vazduhu uvijek je odličan način za smirivanje misli i savršen odmor za dušu. Ukoliko želite da pobjegnete od uobičajene svakodnevnice i „dopunite“ se pozitivnom energijom, onda je planinarenje sa Highlander Timom pravi izbor. Pokažite snalažljivost, hrabrost i prilagodljivost! Postanite jedno sa prirodom – krenite sa nama u ovu pustolovinu!

planinarenje na maglić

Područje opštine Foča a i šire krase veliki planinski masivi koji pripadaju dinarskom planinskom sistemu i koji čekaju na vas da ih istražite. Maglić, Zelengora, Volujak, Bioč, Ljubišnja ili Lelija… Samo treba da odlučite koju planinu želite prvo da osvojite...

Možda najveći izazov svih planinara je Maglić (2386 m). Ovo je najviši vrh u Bosni i Hercegovini, a nalazi se 20 km jugozapadno od Foče, na granici sa Crnom Gorom. Obrastao je bukovom i crnogoričnom šumom. Gornja šumska granica je na oko 1.600 m, a iznad te visine je plato sa pašnjacima i brojnim grebenima i visovima. Najpoznatije visoravni su Vučevo (s vrhom Crni Vrh), Rujevac, Snježnica, Prijevor, Mratinjska Gora i Carev do. Na stjenovitim padinama Maglića mogu se naći i okamenjeni ostaci izumrlih glavonožaca amonita.

Zelengora, ljepotica nad ljepoticama, planina sa nepreglednim šumskim kompleksom i pašnjacima, stjenovitim vrhovima, veoma bogatom florom i faunom i sa devet prelijepih jezera, s pravom nosi epitet najljepše planine u BiH. Nalazi se u sklopu Nacionalnog parka „Sutjeska“, a njen najviši vrh je Bregoč (2014 m). Cijeli kompleks Zelengore obuhvata oko 150-160 km2 površine.

Ljubišnja (2238 m) se nalazi na samoj granici sa Crnom Gorom u neposrednoj blizini kanjona Tare od koga je odvoja vrh Radovina. Između Ljubišnje i Radovine se nalazi prostran travnati plato – Konjsko polje, veoma bogato vodom odakle nastaje i rijeka Draga koja se uliva u Taru, usput praveći veoma lijep kanjon.

Volujak se takođe nalazi na granici sa Crnom Gorom i njegov najviši vrh, koji se nalazi na 2336 m/nv pripada Crnoj Gori. Volujak je sa jedne strane veoma strma izdužena travnata padina dok je sa druge impresivan stjenovit i nepristupačan masiv. Okružen je planinama Maglić, Bioč, Lebrešnik i Zelengora.

Bioč je planina koja pripada Crnoj Gori i njegov vrh Veliki Vitao sa svojih 2398 m je najviši u ovom području. Veoma je atraktivan za planinare i alpiniste u svako doba godine. Nalazi se između Volujaka i Pivskog jezera, a jednim dijelom se oslanja na masiv Maglića.

Bilo da ste ljubitelj prirode sa dugim „planinarskim stažom“ ili samo neko željan novih izazova, planinarenje sa Highlander Timom pravi je način da upoznate sve prirodne ljepote ove regije i doživite momente vrijedne sjećanja.