Pecanje (fly fishing)

Print Friendly, PDF & Email

pecanje pastrmka

Postoje velike dileme kada i gde je nastalo mušičarenje, tzv. „fly fishing“, ali brojni izvori ukazuju na Balkan, bilo da se spominje Grčka, Srbija, Makedonija ili Bosna i Hercegovina. Bilo kako bilo, možda je ovakav ribolov nastao iz čiste znatiželje ribolovaca, možda kao nužno zlo, ali danas je „fly fishing“ opsesija mnogih ljubitelja pecanja…

fly fishing
fly fishing

Sve je više onih koji sa velikom strašću gacaju muljevitim i trskom obraslim barama u želji da prevare neku od neuobičajenih mušičarskih riba – sunčica, bodorka, cverglan, crvenperka. Najvećim fanaticima među mušičarima se smatraju štukolovci. Sa mušičarskim štapom u ruci traže neko novo mesto za ribolov, šunjaju se šipražjem u nadi da će tako prevariti štuku nad štukama.

Najveći problem koji se javlja u ovakvom ribolovu je vodeno bilje i rastinje. Zahvaljujući brzom zagrevanju zatvorenih voda, vodena vegetacija je prisutna na svakom koraku već od marta meseca. Koliko je to dobro za ribe (više skloništa, više hrane, …), toliko može biti traumatično za mušičara.

Ukoliko ste i vi ljubitelj ovakvog pecanja Highlander Tim vas vodi u kanjon Tare ili Drine, zatim na Trnovačko jezero, Crno jezero i Kladopoljsko jezero, sva ona mjesta koja su iskusni pecaroši već testirali i garantuju da su dobra za „fly fishing“.