Kanjoning

Print Friendly, PDF & Email

Kanjoning je jedinstveni adrenalinski doživljaj koji se sastoji od alpinizma, ronjenja i plivanja kroz tjesne i nepristupačne stijene. To je disciplina koja čovjeka brzo osvoji svojom ljepotom, izazovima i stijenama koje su izvajane od strane rijeke. Nakon ulaska u kanjon čovjek naprosto zanijemi pred njenim strpljenjem, trajanjem, vraćanjem u svoje korito, njenim bukovima, kadama, vodopadima, toboganima, skakaonicama i plavetnilom neba iznad njenog korita. U ovoj avanturi svaki kamen krije pitanje - kuda proći, pored kamena, ispod kamena, da li skočiti i preskočiti ili se samo pustiti?

kanjoning
Canyoning

Highlander Tim vas vodi u jedan od pet najpopularnijih crnogorskih kanjona, koji je ujedno i poslednji osvojeni kanjon u Evropi - kanjon Nevidio. Godinama je bio nedokučiv, a danas je jedinstvena turistička atrakcija. Zbog konfiguracije terena i oštrih stijena ova avantura na pojedinim mejstima zahtjeva spuštanje niz vodopade, prolazak kroz tjesnace svega pola metra široke i skakanje sa litica visine i do 400m, zato je prisustvo licenciranih turističkih vodiča i poznavalaca ovog kanjona neophodna. Kanjon nije tehnički ni fizički zahtjevan, ali je važno da ljudi vole prirodu i žele da iskuse ovu avanturu. Kada jednom uđete u kanjon Nevidio nema nazad, samo naprijed. Međutim, neponovljiva ljepota tjesnaca, kaskada i pjenušavih bukova koju čuva ovaj kanjon dovoljan je razlog da se posjeti ovaj nevjerovatni dragulj Crne Gore za koji kažu „Stvarno je nestvarno“.

Canyoning
Dvodnevni Kanjoning Nevidio – aranžman 10

Za kanjoning je najvažnije da volite prirodu, da odaberu iskusne vodiče i naravno, da odaberete dobar termin. Preporučujemo jul, avgust i septembar. Bez vodiča se ne smijete upustiti u ovaj izazov, jer je on osoba koja vam provjerava opremu, daje sigurnost svojim iskustvom i uvek nalazi alternativno rješenje da savladate izazove kanjona. Na početku spusta on daje kratak brif i otkriva šta vas sve čeka u kanjonu i kako da se ponašate kako bi bez straha i panike savladali sve prepreke.

Pošto je voda u kanjonu izuzetno hladna od nas dobijate specijalna neoprenska-ronilačka odijela i čizmice kako bi vam boravak u vodi bio što prijatniji i kako vas stijene ne bi izgrebale. Za bezbjedno spuštanje niz vodopade i tjesnace koristićete uže, šlem i pojas. Spuštanje kroz kanjon je nekih 125m visinske razlike, a po izlasku iz kanjona treba se popeti nekih 200 m visinske razlike. Tih 200 m prelazi se za 20 min kada su ekipe najspremnije, 30min kada su sportske ekipe, 40 minuta kada je neko solidno spreman do sat vremena kada turisti nemaju kondicije.
Neće biti lako, to vam možemo garantovati, ali na kraju poslije svih tih ekstremnih doživljaja, uživaćete u neverovatnom osjećaju da ste uspjeli i bićete jako ponosni na sebe.

Dvodnevni kanjoning – Hrčavka